11.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Državu trese megaskandal obavještajnog podzemlja. Što se zapravo događa

- Reklama -
OBAVJEŠTAJNO PODZEMLJE

 

 

- Iz kategorije -

Tajana Vlašić, Telegram

Hrvatsku upravo trese megaskandal obavještajnog podzemlja. Priča je vrlo komplicirana i uznemirujuća na nekoliko razina. Počela je naizgled benigno; urnebesnim, već na prvi pogled evidentno lažnim SMS-ovima kojima je Zdravko Mamić mahao pokušavajući dokazati da je glavni državni odvjetnik ucijenio suce da ga osude. Nekoliko mjeseci kasnije, razvila se u ozbiljnu aferu koja dodiruje desno krilo HDZ-a, Milijana Brkića i Tomislava Karamarka, curenje policijskih istraga, vozača ministra upućenog u tajne policijske akcije. Pojednostavili smo priču kroz osam ključnih točaka.

1. MAMIĆ MAHAO LAŽNIM SMS-OVIMA

Dva dana prije nego je osuđen na 6 godina i 6 mjeseci zatvora, Zdravko Mamić održao je presicu na kojoj je uzbuđeno mahao papirima za koje je tvrdio da kompromitiraju bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Pompozno je predstavio preslike SMS poruka koje, kao, dokazuju da je glavni državni odvjetnik utjecao na Županijski sud u Osijeku da ga osudi.

Mamićev istup djelovao je redikulozno, već se na prvu djelovalo kao da su napravljene na internetu.

2. NAVODNO JE BILO PORUKA I OKO VRHOVNOG SUDA

Zdravko Mamić svejedno je uskoro najavio nove spektakularne dokaze kojima će dokazati da je i Vrhovni sud korumpiran i da sudjeluje u zavjeri protiv njega.

Izjavljivao je, na primjer, ovo: “Zašto ne propitujete je li DORH prekoračio ovlasti, je li bilo pritisaka na vijeće i suce, na bivšeg predsjednika Vrhovnog suda. Kako vas to ne zanima?”.

3. UHVAĆEN TIP KOJI JE RADIO LAŽNE PORUKE

Spomenuta prepiska kojom je Mamić htio kompromitirati suce Vrhovnog suda propala je jer je uhićen njezin autor. Prošloga petka stigla je vijest kako je uhićen Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar, kojega se sumnjiči da je radio lažne sms prepiske i lažnu dokumentaciju za Zdravka Mamića.

“Gospodin je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu SMS prepisku i drugu dokumentaciju kako bi pomagao više osoba u različitim kaznenim postupcima koji se vode protiv njih”, tvrde iz USKOK-a. Jutarnji je nešto kasnije prvi objavio vrlo zabavan moment: tvrde da je Zdravko Mamić samo za prvi dio prepiske platio nekoliko stotina tisuća kuna.

4. NACIONAL IZLAZI S INFORMACIJOM DA JE MAMIĆA S AUTOROM LAŽNIH SMS PORUKA SPOJIO TOMISLAV KARAMARKO

Nacional je u ovotjednom izdanju objavio kako je Franju Vargu s bivšim šefom Dinama spojio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Kako pišu na naslovnici novog broja, USKOK je navodno došao do saznanja da su vodeći ljudi desnog krila HDZ-a, među kojima su Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Vargine usluge koristili za obračune u stranci.

Prema Nacionalovim informacijama, Tomislav Karamarko namjeravao je Varginim lažnim SMS-ovima dokazati “prevaru na izborima 2015. godine” koju je stalno spominjao. Karamarko je maloprije za N1 kazao kako je “Vargu vidio jednom u životu i kako su mu neki prijatelji sugerirali da ga angažira vezano za slučaj navodne krađe glasova iz 2015., no da od tog angažmana na kraju nije bilo ništa”.

Pročitajte i ovo:
Bijednici

5. POJAVLJUJE SE INFORMACIJA DA JE AUTOR LAŽNIH SMS-OVA DOBIO DOJAVU DA POLICIJA DOLAZI PO NJEGA

Prije dva dana pojavila se informacija kako je Varga, prije nego je policija došla po njega, dobio dojavu da ga se kriminalistički obrađuje i da uništi sav dokazni materijal. Međutim, policija je navodno presrela poruku s upozorenjem pa je gospodin Varga uhićen prije nego se uspio riješiti kompromitirajuće opreme i materijala. U ovoj etapi priča je dobila novi važni element: autor lažnih SMS-ova očito ima ozbiljne veze u policiji iz koje mu dojavljuju tajne informacije dostupne samo užem krugu istražitelja.

6. UHIĆENOG AUTORA SMS-OVA SVE SE VIŠE POVEZUJE S MILIJANOM BRKIĆEM

Telegramov Drago Hedl došao je do iskaza svjedoka i fotografije koja Vargu povezuje sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem. Fotografija koju smo objavili je snimljena 28. listopada 2015. na skupu Domoljubne koalicije u Belišću.

Prema izjavama svjedoka tog susreta, “Varga je bio dosta blizak s Brkićem, uživao je vip-tretman Vezalo ih je očito, dugogodišnje poznanstvo, a rekao bih i prijateljstvo”, kaže naš sugovornik.

7. POLICIJA JE UHITILA ČOVJEKA KOJI JE VARGI DOJAVIO DA GA ISTRAŽUJE POLICIJA

Policija je jutros uhitila čovjeka kojega sumnjiče da je autoru SMS poruka dojavio kako ga policija kriminalistički istražuje i upozorio ga da uništi sve dokazne materijale. Uhićeni je prošloga četvrtka navodno s jednokratnog telefona kontaktirao Vargu i upozorio ga da uništi sve hard diskove i USB stickove. Malo nakon njegova uhićenja stigle su informacije da se radi o jednom od vozača iz Vlade, a već je tijekom dana bio i na ispitivanju u USKOK-u.

8. KLJUČNO JE PITANJE KAKO UOPĆE VOZAČ NEKOG MINISTARSTVA MOŽE ZNATI ZA TAJNE POLICIJSKE ISTRAGE

Cijelo jutro stižu informacije o uhićenom vozaču. Kako je Telegram prvi pisao jutros, radi se o Blažu Curiću, jednom od šest vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. U kratkom razgovoru za Telegram ministar je u kazao kako je neugodno iznenađen upletenošću svog vozača u ovu aferu i kako će već danas dobiti otkaz.

Gospodin je i kum Milijana Brkića, koji je kratko komentirao. “Postoje institucije u ovoj državi, neka one rade pa ćemo vidjeti o je riječ”, kratko je kazao Brkić. Kao najvažnije pitanje trenutačno se nameće ovo: kako uopće vozač nekog ministarstva može znati za tajne policijske istrage?

- Vezano na temu -
Spectator
Spectator
Samostalan, neovisan, nadrkan, do zla Boga disgrafičan. Ne poznajem, na žalost, Sorosa da investira u mene. Ne poznajem ni razne sjecikese koje kupuju naklonost vlasnika portala, da ulože u mene. Ne poznam nikoga tko bi ulagao u mene. Jer ne volim da se bilo što ulaže u mene.

VEZANI ČLANCI

6,385ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
4,805SljedbeniciSlijedi
74,569PretplatniciPretplatiti

Neotesana budaletina

Danas sam doživio nešto posve neočekivano. Ispričao mi se nitko drugi nego Gordan Grlić Radman. Odavno, od prvog trenutka kad sam ga na dan...

Tarzan i Čita u Vilniusu

NAJNOVIJE

NAJPOPULARNIJE

Pretplatite se na Newsletter

Primajte najnovije članke u svoj pretinac elektronske pošte

- Reklama -