11.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

IRON MAIDEN ZAPALILI ZAGREBAČKU ARENU NASTUPOM PRED 20.000 LJUDI

- Reklama -

Dickinson nahvalio Vatrene, snažne ovacije izazvao i porukom protiv fašista

Kad je Iron Maiden prvi put svirao u Hrvatskoj, 1986. u Domu sportova, imao sam samo pet godina, ali i sada, 32 godine poslije, u krcatoj Areni Zagreb u utorak navečer pred 20 tisuća ljudi, Maideni, koji su svirali već šesti put kod nas, svejedno su odradili koncert koji ostaje za sjećanje.

Ukratko, svojim miksom heavy metal rifova, energije, kostimiranog performansa i spektakularnog stagea koji je barem šest puta promijenio pozadinu – rastavili su publiku na atome.

- Iz kategorije -

– Igrali ste je*eni nogomet, Hrvati, svaka čast – osvrnuo se odmah na početku koncerta na minulo prvenstvo Bruce Dickinson i Arena je odmah eruptirala. Koncert su nakon uvoda nastavili s pjesmom “Clansman”, posvećenoj Williamu Wallaceu, Braveheartu, i otud krenuli u, kako je Dickinson najavio, “putovanje kroz povijest, s malo priče i puno mjuze”, i čim je izvukao krvavi mač, bilo je jasno da nema natrag.

Koncert Iron Maidena divno je ljetno osvježenje, heavy metal stare škole u doba EDM festivala i DJ superstarova koji haraju obalom, lekcija iz povijesti metala koju je zagrebačka publika prihvatila glasno, znojno i uz hektolitre piva.

Dalje se koncert niže u slikama: erupcija na “Fear of the Dark”, Dickinson pjeva s bacačem plamena na leđima i riga vatru između rifova, paradira s neonskim križem na “Sign of the cross”, probada Heltaha Skeltaha štapom s hrvatskom zastavom, gitare se sviraju u jednom trenutku i nogama, mijenjaju se plaševi i polucilindri, rade se špage, a nisu izostale ni političke poruke.

– Cijelu karijeru se borimo protiv nacista i fašista, protiv ljudi koji vam žele oduzeti slobodu – uzviknuo je Dickinson, na što je 20 tisuća fanova odgovorilo glasnim pljeskom i urlanjem.

Maideni su osnovani sada već davne 1975. godine u istočnom Londonu, ali i nakon 43 duge godine na sceni, Dickinsonov glas i dalje je dovoljno jak da nadglasa krcatu dvoranu, trajne i minivalovi su postojani, a količina kožnih hlača, plašteva, zakovica i gusarskih košulja na volane golema.

Sat i pol heavy metal grmljavine, s jednim dugim bisem, u utorak u Areni Zagreb, pa makar im i već šesti put u Hrvatskoj, pamtit će se još dugo.

- Vezano na temu -
Spectator
Spectator
Samostalan, neovisan, nadrkan, do zla Boga disgrafičan. Ne poznajem, na žalost, Sorosa da investira u mene. Ne poznajem ni razne sjecikese koje kupuju naklonost vlasnika portala, da ulože u mene. Ne poznam nikoga tko bi ulagao u mene. Jer ne volim da se bilo što ulaže u mene.

VEZANI ČLANCI

6,385ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
4,805SljedbeniciSlijedi
74,569PretplatniciPretplatiti

Neotesana budaletina

Danas sam doživio nešto posve neočekivano. Ispričao mi se nitko drugi nego Gordan Grlić Radman. Odavno, od prvog trenutka kad sam ga na dan...

Tarzan i Čita u Vilniusu

NAJNOVIJE

NAJPOPULARNIJE

Pretplatite se na Newsletter

Primajte najnovije članke u svoj pretinac elektronske pošte

- Reklama -