PolitikaHrvatskaDanas je Tijelovo, znate li što se slavi?

Danas je Tijelovo, znate li što se slavi?

Danas je Tijelovo. Crkveni je blagdan, neradni dan. Tijelovo je jedan od najvažnijih dana u godini, dan kada padaju maske s lica farizeja.

Urbi et orbi je poznato da su Hrvati najkatolitičkiji narod na svijetu, a možda i šire.

Možda čak do Alfe Centauri nema takvih velikih katolika i štovatelja vjere.

Važan je to dan i za novinarčiće naših televizija.

Jučer su, kao i svake godine, dan uoči Tijelova dobili važan radni zadatak.

Pa će danas po špici oko deset sati gurat pod njuške građanima one velike crvene, žute i plave mikrofone i znatiželjni i ljubopitljivo propitkivati građane Oprostite molim Vas, danas je Tijelovo. Znate li zašto je danas blagdan?

Nikako mi nije jasno, kako li se inače vrlo dovitljivi Jakov Sedlar nije dosjetio i režirao sitcom pod nazivom Čudo u Međugorju, pa svaki dan opali direktan prijenos.

U zemlji u kojoj se hvale da su 90% stanovnika vjernici, niti jedan šetač sa Špice, niti jedna Splićanka s cvikama na nosu, potpisujem sada odmah, neće se sjetiti nekakve sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji.

Dotičnoj se Julijani u jednom viđenju punog mjeseca, na mjesecu pokazala mrlja.

Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao jednu svetkovinu koja Crkvi nedostaje a kojom bi se častio Presveti oltarski sakrament.

U crkvenim zapisima nisam mogao pronaći podatak da li je recimo, ta sveta Julijana možda imala mrenu na oku? Ili bila, kako se ono kaže, ćorava, a naočala  nije bilo?

Na zamolbu sv. Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji dao uvesti blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.

Sv. Julijana i njeni suvremenici širili su ideju toga blagdana u cijeloj Crkvi. Pa je došlo i do nas.

Naravno, novinari neće stat s tim pitanjem, pa će pitat blesaste gledatelje, da li im što govori ime sv. Julijane, sve se nadajući da će nekako navesti najveće katolike do Alfe Centauri da blebnu nešto.

Nekima će se upaliti lampa pa će zapjevuckati Kad se sjetim ja, moja Juliška, kako si mene ljubila, kako smo samo ludo plesali, dok su čardaš svirali…

 

Naravno, novinarima HRT od 1-19, to pitanje u predizbornim danima nije dozvoljeno, da se koji raspjevani građanin ne bi unio u kameru i dreknijo Glasajte za dr. Škoru, Pervana i Penavu!

Ipak je HRT moćni čuvar časti HDZ-a.

A s čašću HDZ-a opće je poznata stvar, nema zajebancije! Pitajte Josipu Rimac, eto nju je Časni sud HDZ-a (drvena peć), izbacio u taj čas.

Pročitajte i ovo:
Tito nije umro. Tito je živ!

U crkvenim zapisima nisam mogao pronaći podatak da li je recimo, ta sveta Julijana možda imala mrenu na oku? Ili bila, kako se ono kaže, ćorava, a naočala  nije bilo?

Poznajem nekoliko tipova koji kad dobro potegnu, isto vide mrlje. Da budem iskren i ja sam to probao nekoliko puta.

Ali, jebi ga, ne poznajem biskupa Jean-Pierre Delvilla, sadašnjeg biskupa Liegea, pa da mu kažem da i ja imam mrlju. Nakon dvadesetak hladnih gemišta.

I tako, radi slabovidne sv. Julijane, danas nećete u dućan. Nećete ni na posao, čak i oni rijetki koji su još zaposleni.

Pa možete lijepo zavaljeni za samo osamdeset kuna, gledati prijenos mise iz Gornje Stubice, koja se obilježava u spomen lošeg vida sv. Julijane.

Možete, za istih osamdeset kuna gledati na Drugom emisiju o Zvjezdanu Liniću. A nakon toga i zgode vidjelica iz Fatime.

Nikako mi nije jasno, kako li se inače vrlo dovitljivi Jakov Sedlar nije dosjetio i režirao sitcom pod nazivom Čudo u Međugorju, pa svaki dan opali direktan prijenos.

A mogo je do sada namlatit love i love.

40.000 ukazanja Gospe u Međugorju u 27 godina. Četiri puta na dan.

Pa bi se zato i sitcom emitirao četiri puta na dan.

Prvi termin u bio bi devet sati, odmah nakon završetka nastave na HRT3 za đake prvaščiće, drugi termin u dvanaest sati, pa bi ljubazni HRT prebacio Dnevnik 1, odmah nakon Vicke.

Treći termin bio bi u 18 sati, a četvrti u 20 sati, prije emisija o Franji Tuđmanu i HDZ-u.

Danas  ćemo opet svjedočiti činjenici da  Hrvati, devedeset posto vjernici, plave veze o svetoj Julijani nemaju.

Isto kao što su Hrvati, devedeset posto domoljubi (ostali su Srbi, Sorosevi plaćenici, komunjare i četnici), veliki stručnjaci u nepoznavanju hrvatskog jezika.

Kojeg nisu uspjeli naučiti, jer  su cijelo  vrijeme voljeli  domovinu i trpali tuđe u svoje džepove.

 

NAPOMENA LEKTORSKOG KOLEGIJA SPECTATORBLOGA:

Po raznim medijima, ali i stručnim stranicama  vjerskih udruga i organizacija nejasno je piše li se Tjelovo ili Tijelovo. Pa da pojasnimo – prema Hrvatskom jezičnom portalu i prema Hrvatskom jezičnom savjetniku ova se riječ piše sa i, tj. Tijelovo. Isto navodi i Rječnik hrvatskog jezika Vladimira Anića, tako da pokuša li vas netko ispraviti pri pisanju ove riječi slobodno ga uputite na ove izvore.

6,893ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
5,382SljedbeniciSlijedi
76,569PretplatniciPretplatiti

Это не свобода, это маскарад

Danas je lijep dan. Nisam dobio na lotu, jer...

Rokaj Andrej, rokaj po toj klateži!

Vlada je podigla plaće. Krvnički. Krvopijski. Takve plaće ne...

Don Darko

Težak je život na selu. Još ako je nekakva...

Francuska zrakoplovna baza u Puli

Te nedjelje, desetog veljače 1980. godine, kasno navečer izašao...

Iznogud s Iblera

Minule su vrućine, kao da ih je vlak odnio...