11.7 C
Zagreb
Četvrtak, 9 svibnja, 2024
NaslovnicaDruštvoCrna kronikaOtvara se Katolički pravni fakultet

Otvara se Katolički pravni fakultet

Objavljeno

Najvolim ljude koji znaju. Uz njih sam poput ribe u vodi. Ili poput amebe? Ne moram ništa znati, ništa govoriti. Jer oni znaju.

Ulazim u birtiju. Sjedam, prilazi mlada konobarica. Odmjerava me, od glave do pete. Vidi se u bistrim očima da me procjenjuje. Klasificira. Nasmiješi se široko i glasno, značajnim zvonkim glasom pozdravi Zdravo!

Curo, dobila si sav kusur do pet eura.

Jer zna posao.

Čitam ovih dana, otvara se crkveni pravni fakultet u Zagrebu.

U Zagrebu već imamo jedan pravni fakultet. On štanca pravnike na tekućoj traci. Pa pravnici postaju kadrovskir referenti u preduzećetima, bore se sa šumom propisa Zakona o radu, ali i svim mogućim željama radnika, koji uz vrlo rijetke i vrlo časne iznimke, misle da su poduzeća u kojima rade samo krave muzare.  Pa valja izmusti iz njih i zadnju paru. Čak i onu koja im ne pripada. Ali, oni imaju volju.

Neki postaju i vježbenici kod javnih bilježnika, pa važno, mudra lica kao da se bave infinitezimalnim računom, računajući  površinu područja u xy-ravnini ograničenu grafom od f, x-osi, i vertikalnim crtama x=a i x=b, guraju u fotokopirku kupoprodajni ugovor za Škodu Felacio staru dvadeset godina, kako bi je bilježnik koji nadrkano čeka da oni kopiraju ovjerio potpisom.

I jebački naplatio, više no što vrijedi taj Felacio.

Neki se zaposle i u DORH-u, pa njihova fakultetska izobrazba dolazi do izražaja pri odlasku po gablec starijim kolegama, državnim odvjetnicima, jer su oni zauzeti izviđanjem.

Nikako naći dva goluba skrivena u glideu u igri Spyro.

Neki postanu i sudski vježbenici. Priznam, nikad nisam znao da postoje dvorane za vježbanje na sudovima, a što je u stvari i logično. Jer ove presude koje donose naši suci, bilo bi bolje da vježbaju u tim dvoranama, zajedno sa svojim vježbenicima.

U Hrvatskoj imamo četiri pravna fakulteta- Jedan je u Zagrebu, jedan u Rijeci, jedan je u Splitu i svakako najpoznatiji i je onaj na Slavonskoj Sorbonni, Osijeku.

Kadrovi s tog fakulteta posebni su znalci za pitanja Ustava. Bez premca.

Diplome pravnih fakulteta osim ta tri fakulteta stječu se i u Bihaću, Bijeljini, na Palama je odjel pravnog fakulteta u Bijeljini, Mostaru, Sarajevu, Srebrenici, Tuzli, Zenici, ali i na Univerzitetu Sinergija, Univerzitetu Slobomir P, U Brčkom na  Europskom univerzitetu, u Kiseljaku, pa na Američkom univerzitetu BiH u Sarajevu, Internacionalni fakultet u Sarajevu isto štanca pravnike. U Travniku isto, U Travniku još jedan, a i na Univerzitetu Vitez. Svakako ne valja zaboraviti spomenuti i čuveni Pravni fakultet u Lukavici, PIM.

Pročitajte i ovo:
Zašto ne pišem o pravosuđu? Jer mi je gadljivo

Diplomirati se može i na benzinskim stanicama u BiH, po prilično pristupačnoj cijeni, studij traje najviše pet dana, od najave do stjecanja diplome. U ponedjeljak se najaviš, u petak si diplomiro, u subotu u Zagrebu imaš već proslavu promocije. U ponedjeljak si pravni referent u nekoj državnoj instituciji.

Pa nije Hrvatska manje važna od Bosne, gdje svaka kasaba ima barem jedan pravni fakultet. Premda, dobar dio tih školovanih kadrova iz BiH sudjeluje u stvaranju, donošenju pravde u Hrvatskoj.

Ovih dana čitam da se otvara katolički pravni fakultet u Zagrebu. Pa će Zagreb imati dva. Baš poput Travnika.

Gdje će fizički taj fakultet biti smješten, nije mi poznato, ali mi je logično da bude u kampusu na Borongaju gdje se nalazi svjetski poznati Hrvatski studiji, institucija s ogromnim doprinosima u svjetskoj znanosti.

Hoće li se na početku suđenja suci, koji su diplomirali na katoličkom pravnom fakultetu uhvatiti za ruke s ubojicama i lopovima i izmoliti molitvu?

Što ako je lopov ili ubojica musliman? Ili ne daj bože pravoslavac? Ili ateist? Klingonac?

Hoće li se pravoslavcima izricati kazne zatvora barem pedeset posto više? Bilo bi u redu.

Milion je tu pitanja. A odgovore ne znam.

A znam da će se to događati. Da nam je to izvjesna budućnost.

Ne trebaš biti Nostradamus da to shvatiš. Samo se osvrni i pogledaj što se događa oko tebe.

Čitajući štampu, ne mogu, a ne primijetiti da je jedan značajan dio lepeze kaznenih djela izuzetno loše pokriven.

Odnosno , nije pokriven ni malo.

Problem pedofilije u Crkvi. Pedofilije u Crkvi nema ništa više nego prije. Na žalost, niti manje. Ali ona se, po nekakvom prešutnom pravilu ne progoni.

Hoće li se radi pedofilije voditi sporovi pred sucima s diplomom Katoličkog pravnog fakulteta, pa da onda popovi pedofili budu oslobođeni, kako je i red?

A nitko neće moći prigovoriti da njihova zlodjela nisu bila procesuirana.

I vuk sit i ovčice na broju.

Spremne na daljnje zlostavljanje. Ovaj puta pokriveno zakonom.

Najnovije

Ministarstvo demografije (Ministarstvo Sad ću da te karam)

Bombastično je objavljeno danas da su u pregovorima oko formiranja Vlade Domovinskom pokretu prepuštena...
6,385ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
4,805SljedbeniciSlijedi
74,569PretplatniciPretplatiti

Vezani članci

Bijednici

Na zaslonu mog monitora slika. Monitor je velik, pa je i slika velika. Proučavam...

Pretplatite se na Newsletter

Primajte najnovije članke u svoj pretinac elektronske pošte

Vezani članci

Danas opet aktualno: Hrvatska, zemlja s dva stara pozdrava – Za dom spremni i Prst u prkno!

  Vječna je tema razgovora i prijepora razgovor o iskrivljenoj prošlosti. A takvi ljudi ni...

još sličnog sadržaja