Politika - kriminal

Časni sude ne sjećam se

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u utorak, 31. listopada, donio je službenu odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske Vlade u Washingtonu pokrenule Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., dvije nizozemske kompanije bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

Izglasan Lex Agrokor

Tog 06.04.2017. osamdeset i šest saborskih zastupnika podiglo je na kolica kompaniju Agrokor i stavilo je na kolica i isporučili je u ruke međunarodnih mutikaša i mufljuza poznatiji pod nazivom Grupa Borg. Sa strane su to sve promatrala dva zastupnika koji nakon dosta rasprave nisu znali trebaju li pomoći ili se pridružiti onoj četrdeset i šestorici koji su se protivili predavanju Agrokora međunarodnim mutikašama i mufljuzima poznatijim pod nazivom Grupa Borg.

Gledam popis članova Sabora, deveti saziv, kakvih je tu imena bilo, od Culeja, Glasnovića, Bulja, naravno do vječitih etno trgovaca, pa do Hrga, Čuraja i ostalih poštenjačina.

Prošle su godine, ni sam Bog ne zna čije je danas ono što se nekad zvalo Agrokor, sve se odvijalo brzinom munje. Vlasnici, sve odreda zvučnih i teško izgovorljivih i zapamtljivih imena, mijenjali su se ko na traci.

Skandal do skandala

Vrlo redoviti do javnosti su kapale skandalozni detalji o načinu kako je cijeli kasniji proces evidentne krađe tekao. Da bi na kraju ispalo da glavni vještak u stvari nije vještak, da ne zna beknit hrvatski a vještačio je i hrvatsku dokumentaciju. A čemu se čuditi kad ni pola Vlade ne zna hrvatski. Pa žive, i tove se.

[su_note note_color=”#f1f1f1″ text_color=”#1a1901″ radius=”12″][su_quote]Na stotine švindlera, varalica i sjecikesa omastilo je brke sudjelujući u procesu krađe na kolicima serviranog Agrokora.[/su_quote][/su_note]

Ivica Todorić pokrenuo je tužbu protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes), ICSID, jerbo su ona osamdesetšestorica svojim podizanjem Agrokora na kolica i isporukom međunarodnim varalicama i švindlerima omogućila Vladi RH da Agrokor spička u taj čas, naravno po sistemu IMT, Ima li mene tute?

Vrijednost spora je oko pet do šest milijardi dolara. Skoro da je i nebitno, jer je to lova od koje boli glava, a Hrvatska je ionako nema.

Odugovlačenja Vlade pred ICSID-om

Vlada Republike Hrvatske se dva puta uzjogunila pred tim sudom, tražila je odgodu, prvi puta radi korone i potresa u Zagrebu, a drugi put prošle godine, kada su se Vlada i DORH morali se očitovati na podnesak u kojem su se Todorićevi odvjetnici žalili na niz, po njima, protupravnih postupanja RH prema Ivici Todoriću i članovima njegove obitelji, od toga da je javni bilježnik Stjepan Šaškor u ime Vlade sastavljao ugovor prema kojem je Todorić trebao prenijeti firmu na njega, preko toga da Šaškorova supruga sudjeluje u stečajnom postupku Agrokor projekata, pa do problematičnog vještačenja tvrtke KPMG Poljska za DORH i toga da Hrvatska odbija vratiti jamčevinu Ivici Todoriću u iznosu milijun eura zbog opasnosti od bijega. Spomenuto je i procesuiranje bivše državne odvjetnice Mirele Alerić Puklin koja je potpisala optužnicu protiv Ivice Todorića, a potom je razriješena i uhićena istoga dana kad je povučena optužnica.

Moralni stečaj

Osnovni motiv tog odugovlačenja je očigledan strah da bi ta odluka ICSID-a mogla biti nepovoljna po Republiku Hrvatsku. Vjerojatno su u Vladi u potpunosti svjesni u kakvo su sranje upali. Vrijednost spora odvela bi Hrvatsku tamo gdje joj je i mjesto.

U stečaj. Doduše, samo ekonomski. U moralnom već je.

[su_quote]Na stranici ICSID-a objavljeno je da se konačno sud odlučio proglasiti nadležnim. Velik je to korak Ivice Todorića prema pobjedi u tom sporu. Ko penal u zadnjoj minuti nogometne utakmice.[/su_quote]

Sud će početi s radom.

Hrvatska naravno, nema novaca, tih pet šest milijardi dolara, konačnu vrijednost će odrediti sud. Ne znam kako ide s tim procesima na tim sudovima, pa se mogu barem zlurado nadati da će pred tim sudom o svojim motivima predavanja Agrokora grupi međunarodnih varalica i švindlera, svjedočiti i onih osamdeset i šest koji su stavili Agrokor i isporučili ga švindlerima. Pa će se pojaviti Culej s torbom koju grčevito drži u ruci a u kojoj su mu dva sendviča s podrigušom salamom što mu je žena spremila za dalek put, da mu ko ne ukrade, ko što su mu u Saboru ukrali. Bit će tu i svim maščama premazani Hrg. Glasnović će doći u maskirnoj uniformi. Bulj s kapicom načuljenom na uho. Doći će i etno trgovci koji će svjedočiti pred sudom po obrascu Luke Modrića.

[su_note note_color=”#f1f1f1″ text_color=”#1a1901″ radius=”12″][su_quote]Časni sude ne sjećam se. Часни судe не сећам се. Bíró úr, nem emlékszem. Vaše Ctihodnosti, nevzpomínám si.  Vostro Onore, non ricordo. Časni sude ne sjećam se, čut će se i na romskom jeziku (na online prevoditelju nisam mogao pronaći prijevod, jer rječnik ne sadrži riječ časni – hrvatski – romski rječnik | Glosbe).[/su_quote][/su_note]

Hoće li Hrvatska u slučaju da spor izgubi, pokrenuti tužbu protiv tih koji su je svojim ručicama, nipošto glavom, doveli u težak položaj, pokrenuti tužbu?

Svakog od njih tužit u tražit 58.000.000 $, koliki je njihov udio u šteti?

Pa nek oni plate kašu koju su zakuhali.

[su_note note_color=”#f1f1f1″ text_color=”#1a1901″ radius=”12″][su_image_carousel source=”media: 98010,98033,98031,98030,98029,98028,98027,98026,98024,98023,98022,98021,98020,98008,98007″ slides_style=”photo” crop=”16:9″ captions=”yes” dots=”no” link=”image” autoplay=”3″][/su_note]