SpectatorSpectator kolumnaPravo prve bračne noći

Pravo prve bračne noći

Kad povećaju mirovine ne možete reći da ni za kruh nemate, a dobili ste. Zaslugom Andreja Plenkovića koji misli na vas. Zahvaljujući naravno, velikoj brizi za vas predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Neka mu je dug život i duga vladavina!

Vlada je podigla plaće najvišim dužnosnicima, kako bi rekli, glavonjama, nipošto ne smijemo reći mudonjama, jer se radi samo o pajacima kojima je jedini zadatak, slušati što kaže Andrej Plenković i to slijepo provoditi. Nema tu osobnog stava. Kad ministar želi zauzeti stav, procedura je jednostavna. Nakon čekanja pred kabinetom, kad ga konačno pripuste pred lice Boga, pokorno kaže, Došao sam po svoj stav. Dalje je sve lako, osim kod onih tupljih ministara, koji ponekad i zaborave svoj stav, pa onda moraju nazivati da im AP ponovi njihov stav. Njima je plaća povećana za samo 2.000 EUR mjesečno. Neto. Plaće su porasle i lopinama koje su izabrane na lokalnim izborima ne bi li vodili općine, gradove, pripizdine s par stotina ljudi. Njima samo soma i pol EUR mjesečno. Sve kako ne bi krali. Sad kad su im plaće povećane, hoće li načelnici mjesta razasutih po obali izači iz dealova s Pripuzom i njegovim gusarima? Ili će i dalje prodavati poljoprivredno zemljište nepoznatom kupcu, nazovimo ga P.P., pa odmah po prodaji prenamijeniti ga u građevinsko zemljište, čime bi imaginarni P.P. zaradio milijune.

Sada samo pošteno

Sad toga valjda više nema. Hoće li sada srušiti sve bespravno sagrađene špelunke i velebna zdanja izgrađena ne u pomorskom dobru, nego u moru, koja su izgrađena zbog toga što načelnici nisu vidjeli, jer su bili spriječeni brojanjem novaca? Plaće su povećane ministrima i državnim tajnicima. Pročelnici i načelnici, tipovi koji rade posao, kako ga rade, druga je stvar, ostali su na starim plaćama. Pa sada konjina i panj kiji je političkom trgovinom postao ministar ili državni tajnik, ima dva puta veću plaću od tipa koji obavlja sve, a rezultatima njegovog rada hvali se državni tajnik i ministar. O hvali Andreja Plenkovića ne valja ni govoriti.

Bit će tu sranja. Podosta.  Pisao sam da je plaća povišena i Milanoviću, a logikom stvari, plaće bi trebale biti povećane i dužnosnicima Pantovčaka. Čekam samo kad će neki od kandidata to nabiti na nos Zoranu Milanoviću. Koji povišenje tražio nije. Ali ga je dobio. Koliko me moj politički njuh navodi, pitanje o plaćama bi mogla postaviti Marija Selak Raspudić. I pri tome dodati da bi ona sve to smanjila. I pecala tamo gdje ne bi trebala.

Suci su preplaćeni, ali kvaliteta presuda ostala je konstanta, murja privodi, a suci puštaju. Pa po ulici hoda podosta ljudi koji bi da je poštenja u sudaca, mogli hodati samo u vrijeme zatvorske šetnje u krugu dvorišta u Lepoglavi. Dakle, sucima je povećanje plaće bilo prenisko. Molim da se i to riješi! Barem s pet soma mjesečno više.

Pročitajte i ovo:
Fjaka

Uglavnom stvari su postavljene na svoje mjesto. Plemstvo je nagrađeno, kmetovi cvile i stenju. Može se to, jerbo je Matija Gubec odavno raščetvoren na Markovom trgu. A novog Matije nema ni u ludilu. Ako se pojavi, eno ga, prostor na Markovom trgu je ograđen, ni Bog ne zna zašto. Ili možda baš za to?

Javio se i Krešo Sever, penzionisana Potrošačka košarica. Izvukli ga iz Plenkovićevog dupeta. Oduvijek sam tvrdio da je pokvarenjak, prodavač magle, tip koji je poput uši prikrpao na državnu sisu. Ko fol je zastupao radnike, a uvijek iz dupeta virio HDZ-u i Crkvi. Taj je oduševljen povišenjem plaća vlastelinima.

Puhovski se još nije decidirano izjasnio o krivici Zorana Milanovića radi porasta plaća ministrima, tajnicima i šerifima. Vruće je, pa mu treba više vremena da smisli formulaciju kojoj ćemo se smijati. To ti je kad ostariš, stavove ne mijenjaš. Pokazao je kako guzica može biti obraz cijeli život. Još od 1971.

Sve je pokriveno, pustimo još samo malo vremena da stvari sjednu na svoje mjestoi kad sjednu da ns do kraja sjebu.

Pravo prve bračne noći još nije određeno. Ne ide to tako brzo. Prvo moraju odrediti tko će biti konzument u ime vladara, jerbo, vlastelinstvo je veliko, ima tu puno ljudi, ne vjerujem da bi Vlastelin mogao sve namiriti, a da se ne osramoti.  Valjda pažljivo odrediti izaslanike, padaju mi na um Frka, Grlić i Radman, a i mali Marko. Za one druge kad se budu ženili, tu su Habijan i Pavić. A mogo bi uskočit i Keki Sever, vatreni podržavatelj povišenja plaća uhljebima.

Sve je pokriveno, pustimo još samo malo vremena da stvari sjednu na svoje mjestoi kad sjednu da nas do kraja sjebu.

Dragi moji, nemojte biti Francuzi koji podivljaju na svaku nepravdu i istrče na ulicu. Ipak smo mi Hrvati gospoda. Stoički čekajte, najavljeno povišenje biti će vam 40 EUR. Dovoljno za jedan kruh dnevno. I to bijeli!

Pa onda ne možete reći da ni za kruh nemate, a dobili ste. Zaslugom Andreja Plenkovića koji misli na vas.

Zahvaljujući naravno, velikoj brizi za vas predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Neka mu je dug život i duga vladavina!

 

Mafija provodi reket

6,893ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
5,382SljedbeniciSlijedi
76,569PretplatniciPretplatiti
Prethodni članak
Sljedeći članak

Это не свобода, это маскарад

Danas je lijep dan. Nisam dobio na lotu, jer...

Rokaj Andrej, rokaj po toj klateži!

Vlada je podigla plaće. Krvnički. Krvopijski. Takve plaće ne...

Don Darko

Težak je život na selu. Još ako je nekakva...

Francuska zrakoplovna baza u Puli

Te nedjelje, desetog veljače 1980. godine, kasno navečer izašao...

Iznogud s Iblera

Minule su vrućine, kao da ih je vlak odnio...