PolitikaPolitika - kriminalMafija provodi reket

Mafija provodi reket

Znači li to, da će kad bude imao plaću od skoro šest tisuća EUR, da će upaliti fino poštelane radare, da će pohapsit i ove članove vlade koji su u Vladi već par godina, a svi su jako jako bremeniti aferama?

Na stranicama Transparency.hr napisano je otprilike ovako.

Reketarenje ili reket, je izraz koji u najširem smislu označava ekonomsku djelatnost vezanu uz organizirani kriminal, odnosno pružanje određenih ilegalnih usluga (kockanje, prostitucija, zelenaštvo i sl.). U svom užem smislu se pod time podrazumijeva “plaćanje zaštite”, odnosno novac ili druge usluge koje određeni pojedinac ili tvrtka pruža kriminalcima u zamjenu za vlastitu fizičku sigurnost ili neometano obavljanje ekonomske aktivnosti.

Procurilo je da je Plenković odlučio jako podići plaće najvišim dužnosnicima. Sebi je podigao plaću preko dvije tisuće EUR-a, podigao je plaće i ekipi diletanata koji se odazivlju na ime Vlada Republike Hrvatske. Podigao je plaću i Milanoviću isto tako. Da pojasnim, podigao si je plaću u vrijednosti prosječne četiri neto mirovine u Republici Hrvatskoj. Nipošto to nije malo, naprotiv, bezobrazno je previsoko.

Naravno da su spajači kraja s krajem podivljali, reakcije su neugodne i ružne kao i uvijek kad se radi o plaćama neradnika, uhljeba i nesposobnjakovića. Realno, život u Hrvatskoj je jako težak. Na stranu hvastanje i iskrivljavanje istina u čemu je Plenković svakako najveći premijer u povijesti čovječanstva. Beskrajno nabrajanje brojki od kojih građani ne žive, isticanje samo njemu vidljivih uspjeha njegove Vlade, odavno više nitko ne shvaća ozbiljno. Dovoljno je prošetati se placom, trgovinom ili ne daj Bože sjesti u kafić pa se odmah upitaš, pa koga ovaj laže?

Sad će Damir morati plaćat i kozojebima iz države da ne kradu.

Na upit novinara, koji je motiv podizanja plaća sebi i ministrima dogovara, kažu nevješto, a ja bih rekao samo bahato: Smatramo kako je povećanje plaća antikoruptivna mjera. Njegov odgovor nas dovodi do citiranog teksta sa stranice Transparency.hr.

Uzet ćemo velike plaće i građani mogu biti sigurni da ih nećemo pljačkati. Jer ćemo imati velike plaće. Do sada su ministri krali i pljačkali jer su imali male plaće, ako bismo pravilno protumačili Plenkovićevu izjavu. Sad neće imati vremena za krađu jer će dugo vremena provoditi u brojanju plaće. Sve to me podsjeća na kafić mog frenda Damira, koji svaki mjesec mora dati nekakvom kozojebu ošišane tikve nasađene na kratki i debeli vrat jako dobru lovu, da mu ne bi kafić bio razbijen, pokraden, da gosti ne bi dobili po tikvi dok srču kavu. To se zove reket. Sad će Damir morati plaćat i kozojebima iz države da ne kradu.

Primjer s pitanjem

Od sada će porezni obveznici plaćati lopovima da ih ne kradu. Ali, opet ja. Opet pitanje. Ako je državna tajnica Josipa tada Rimac imala oko dva soma EUR-a plaću, za koju sada misle da je mala, pa je treba podići na četiri soma, a to je cijelo vrijeme mislila i ona, pa je počela krasti, Nema ćupa meda u kojem ona nije imala ugurane prste do dlanova. I oblizivala se.  Trpala ko mutava. U svim dilovima je bila. U vjetroelektranama, u zapošljavanjima, drpavala je stanove, kolegama je mogućavala povlastice. Sva ta sranja bila su ponešto više vrijednosti od 2.000 EUR, koliko je državna tajnica mislila da bi joj trebala  biti veća plaća. Pa je krala 200.000 EUR. Mjesečno. Naravno da nikad nećemo spoznati koliko je stvarno ukrala, jer suđenje joj neće biti gotovo nikad, pa ni onda, zahvaljujući dvjema stvarima. Odsutstvu volje hrvatskog pravosuđa za tjeranje pravde kad su u pitanju HDZ-ovci. I drugo, zahvaljujući misterioznim inicijalima koje navodi kao mentora svih pljački. Za divno čudo, inicijali su slični inicijalima rečenog Andreja Plenkovića, koji je jučer proglasio reket. Platite nas da ne krademo.  Koji je plafon plaće dovoljan ministru ili ministrici, da kaže, ajde da se malo odmorimo od pljačke? Koji je plafon plaće da Andrej Plenković konačno upali svoje fino podešene radare, koji su već osam godina na remontu?

Pročitajte i ovo:
Pripreme za izvanrednu sjednicu Sabora

Znači li to, da će kad bude imao plaću od skoro šest tisuća EUR, da će upaliti radare, da će pohapsit i ove članove vlade koji su u Vladi već par godina, a svi su jako jako bremeniti aferama? Hoće li, kad mu se digne plaća, narediti da si ispitaju višestruko napuhani troškovi obnove na Baniji. Ili na Banovini? Hoće li dati nalog da se ispita politika dodjeljivanja poticaja velikim prehrambenim firmama za uzgoj stoke, a stoku ne uzgajaju nego uvoze davno zaklanu stoku iz Tunguzije? Hoće li se slučaj Geodezije proširiti prema logičnom smjeru, prema gore? Ili ovaj bi ovaj reket vrijedio samo unaprijed, Od dana isplate prve povišene plaće. Pa će biti što smo krali, krali smo. Sad ćemo se malo pritajit?

 

Meta na Zoranovim leđima

Zoranu Milanoviću prigovaraju svašta, ali mu ne mogu prigovoriti da krade, da se omastio bilo gdje. Zašto je plaća podignuta njemu? Valjda zato da ne krši Ustav. A on Ustav kršio nije. Hoće li ga sada Plenković zvati Bivši kršitelj Ustava?

Ili mu samo na leđa crtaju metu za bijesne komentare s pravom ogorčenih građana. Što i nije loše pred izbore, kaj ne? Puno je tu pitanja, puno više od broja EUR- sadržanih u razlici plaće. A odgovor je samo jedan. Mafija provodi reket!

6,893ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
5,382SljedbeniciSlijedi
76,569PretplatniciPretplatiti

Это не свобода, это маскарад

Danas je lijep dan. Nisam dobio na lotu, jer...

Rokaj Andrej, rokaj po toj klateži!

Vlada je podigla plaće. Krvnički. Krvopijski. Takve plaće ne...

Don Darko

Težak je život na selu. Još ako je nekakva...

Francuska zrakoplovna baza u Puli

Te nedjelje, desetog veljače 1980. godine, kasno navečer izašao...

Iznogud s Iblera

Minule su vrućine, kao da ih je vlak odnio...