ZagrebŠto nije srušio potres, srušio bi Zvonimir Troskot

Što nije srušio potres, srušio bi Zvonimir Troskot

Nije mi poznato jesu li Banjevci dali kojeg velikana kroz svoju povijest, sve do Zvonimira Troskota, barda hrvatske politike, spiritus movensa obnove grada Zagreba.

Banjevci.

Selo usred ničega. Uskom cestom od Stankovaca prema moru, zadnje mjesto u Zadarskoj županiji.

Koji je kao vizionar, davno ukinuo javni WC na Trgu, popularni zagrebački Metro, a izgradio nešto vrlo nalik javnom WC-u pred Lisinskim, ograđeno staklenim zidom da se zamagli pogled na korisnike.

Nastanjuje ga 450 duša, koje ako nisu u jedinom kafiću, onda se mole u dvije crkve. Na svakih 250 stanovnika jedna crkva.

Pričaju mi, da je u centru sela bio jedan vrlo oštar zavoj, a s jedne strane zavoja duboka rupa u koju su svako malo slijetali automobili.

Pa su rupu zvali aerodrom.  Onda se netko dovitljivo sjetio, pa je konačno u zavoj postavljen branik uz cestu. Pa sada više nemaju ni aerodrom.

AERODROM BANJEVCI

No, valja priznati, imaju i groblje i školu. Imaju i vodovod, zahvaljujući utjecaju Drage Krpine, koji je u to vrijeme važio za jednog od HDZ – ovih stupova, dobro, možda je stup prejaka riječ.

U svakom slučaju panj.

Selo dakle ima dva popa zaposlena, dvije pipničarke, grobara ili barem volontera, te nekoliko učitelja, koji vjerojatno dolaze na posao iz okolnih mjesta.

Nije mi poznato jesu li Banjevci dali kojeg velikana kroz svoju povijest, sve do Zvonimira Troskota, barda hrvatske politike, spiritus movensa obnove grada Zagreba.

Zvonimir Troskot, obnovitelj.

Unekoliko me podsjeća na nedavno preminulog velikana Milana Bandića, koji je davno došao iz Pripizdine Donje u Zagreb skrojiti ga po svojoj mjeri.

Koji je kao vizionar, davno ukinuo javni WC na Trgu, popularni zagrebački Metro, a izgradio nešto vrlo nalik javnom WC-u pred Lisinskim, ograđeno staklenim zidom da se zamagli pogled na korisnike.

Tu građevinu, koja asocira na pišalište, nazvao je Spomenikom domovini, pred kraj života ili pred početak smrti, dobro se narugavši domovini.

Koja nije njegova.

Njegova domovina je BiH.

Elem, sada se pojavio taj Troskot. Kojeg podržava družina iz Mosta. Za biti gradonačelnikom metrople u Hrvata, metropola je možda prejaka riječ, jer bi mogli pomisliti na Široki (BiH), a radi se samo o Zagrebu.

Pročitajte i ovo:
Hoće li Hrvatska biti prva zemlja koja će morati vratiti novac EU-a?

Kako vjerovati tipu kojeg podržavaju Božo Lažo Petrov, Nikola Grmoja i Nino Raspudić?

Tipovi kojima je u vrijeme odrastanja, dok su se igrali u prašini svojih varošica i kasaba, Zagreb bio nedosanjani san.

Tip iz Banjevaca uz podršku ekipe iz Metkovića i Mostara (BiH), ima genijalnu ideju.

Srušio bi Donji grad u Zagrebu.

Valjda zato jer mu ga je ćaća napravio.

Ali ne odjednom, nego blok po blok.

Pa bi umjesto srušenih zgrada, mahom trokatnica, gradio petero i šesterokatnice, višak katova bi prodavao, a time bi se financirala gradnja tih zgrada. Nekako mi se čini da bi se struktura Zagreba unekoliko promijenila, jer skoro da sam siguran da bi se u taj višak katova uselili Zemljaci.

Prateći sve što je učinio na javnoj sceni Most u ovih nekoliko godina, pitam se što bi moglo uopće poći u dobrom smjeru?

6,893ObožavateljiLajkaj
316SljedbeniciSlijedi
5,382SljedbeniciSlijedi
76,569PretplatniciPretplatiti
Prethodni članak
Sljedeći članak

Это не свобода, это маскарад

Danas je lijep dan. Nisam dobio na lotu, jer...

Rokaj Andrej, rokaj po toj klateži!

Vlada je podigla plaće. Krvnički. Krvopijski. Takve plaće ne...

Don Darko

Težak je život na selu. Još ako je nekakva...

Francuska zrakoplovna baza u Puli

Te nedjelje, desetog veljače 1980. godine, kasno navečer izašao...

Iznogud s Iblera

Minule su vrućine, kao da ih je vlak odnio...